Spring naar content

Kies voor een anti-stress voeding en start het schooljaar in TOPVORM!

Terug naar school! September is vaak een maand van stress en vermoeidheid. Opnieuw in je ritme komen, veel werk, minder tijd voor jezelf en voor sport… Je zoekt instinctief je toevlucht in voedsel, maar weet je waarom?

Het is een bewezen feit: in moeilijke tijden helpt eten je om je emotionele balans terug te vinden. De reden? Wanneer we voedsel eten waar we van genieten, laat ons lichaam endogene opioïden vrijkomen in ons lichaam. Dat zijn signalen die verantwoordelijk zijn voor ons gevoel van welzijn of zelfs euforie. Maar aangezien smaak van persoon tot persoon verschilt, zijn dan alle voedingsmiddelen anti-stressvoeding? Ja, maar sommige meer dan andere! Alle voedingsmiddelen die we graag eten laten inderdaad deze endorfines vrijkomen. Bovendien bevatten sommige voedingsmiddelen stoffen die echte bondgenoten zijn in de strijd tegen stress of de gevolgen ervan. Dat is vooral het geval voor:

 • Magnesium: vertraagt de overmatige afscheiding van noradrenaline, een neurotransmitter die de bloeddruk en de hartslag verhoogt.
 • Tryptofaan: noodzakelijk voor de productie van serotonine, een neurotransmitter voor het kalmerend welzijnsgevoel en de slaapvoorbereiding, en van melatonine, een hormoon dat de angst vermindert.
 • Omega 3: verlaagt de productie van cortisol, het stresshormoon, en verhoogt de productie van serotonine.
 • Vitamine C: de meest voorkomende antioxidant in de hersenen, helpt oxidatieve stress in de cellen te bestrijden en vermindert de cortisolproductie in tijden van stress.
 • Vitamines B: dragen bij tot de synthese van neurotransmitters en verminderen zo angst, slapeloosheid en depressie.

 

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan deze supervoedingsstoffen? Wij geven u de top 10 van de “anti-stress” voedingsmiddelen:

 1. Oliehoudende zaden en volkoren granen, dankzij hun hoge gehalte aan vitamine B en magnesium.
 2. Paprika’s, met hun hoge vitamine C-gehalte.
 3. Spinazie, vol met magnesium, vitamine B6 en kalium.
 4. Broccoli, rijk aan kalium en vitamine C.
 5. Rode kool, met hoge gehaltes magnesium, kalium en vitamine C.
 6. Cacao, het bekendste anti-stressmiddel (met mate natuurlijk) dankzij het hoge tryptofaangehalte.
 7. Bananen die, net als chocolade, tryptofaan bevatten en rijk zijn aan vitamine B6, magnesium, kalium en fosfor.
 8. Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten of linzen zijn grote bronnen van vitamine B1 en magnesium.
 9. Havermout bevat vitamine B1, die bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel, en complexe koolhydraten, die langzamer en consistenter worden opgenomen.
 10. Avocado’s, met hun hoge gehalte aan vitamines B, magnesium en kalium.

Voeg deze voedingsmiddelen toe aan een evenwichtige voeding en zorg ervoor dat je je bloedsuikerspiegel laag houdt om energiedipjes te voorkomen. Neen aan bereide gerechten en geraffineerde suikers (ze zijn niet alleen verzurend en demineraliserend, maar ze vereisen ook extra werk van onze bijnieren en putten ze uiteindelijk uit), kies voor goede vezels en vetten (plantaardige virgine oliën van eerste koud persing), verse en seizoensgebonden producten. En vergeet niet minstens 1,5 liter water per dag te drinken.

 

Hier volgen nog enkele tips voor een gezonde levensstijl:

 • Ontbijt ten laatste een uur na het opstaan. Je moet je glycogeenreserves (bloedsuikervoorraad), die in de loop van de nacht zijn afgenomen, weer aanvullen. Als je ‘s morgens geen honger hebt, is je lever misschien overbelast.
 • Eet ’s namiddags een snackje om een eventuele cortisoldip rond 16-17 uur te vermijden. Een stuk fruit, een paar amandelen, wat pure 70% chocolade helpen je te ontspannen.
 • Vergeet niet om je darmmicrobiota te herstellen met pre- en probiotica. Als die beschadigd is bemoeilijkt dat de opname van voedingsstoffen.
 • Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten hebt.
 • Leer omgaan met je stress. Ontspanningssessies, massages, yoga, meditatie, hartcoherentie,… of gewoon 3 keer diep ademhalen voor het eten.
 • Beweeg regelmatig. Matig sporten is onze eerste verdedigingslinie. Blijf ook tijdens de herfst in beweging: de vakantie was ook een gelegenheid om je uit te leven, te bewegen, zelfs te wandelen. Blijf ook nu in je ritme door een sport te kiezen die bij je past.
 • Geef jezelf zuurstof. Haal frisse lucht en licht op. Wandel wat tijdens de middagpauze, neem een pauze om je geest van zuurstof te voorzien en wat vitamine D te tanken.
 • Slaap voldoende. Neem opnieuw een normaal ritme aan door eerder te gaan slapen dan op vakantie – ga elke dag 15 minuten eerder slapen en keer terug naar je optimaal slaapritme. Dat weet je als je fris en monter wakker wordt!
 • Werk op een rustige plaats. Ruim je bureau op, dat verlicht de geest en laat je toe je beter te concentreren en je energie terug te winnen.

Fijne schoolstart aan iedereen!

Posted in

beatrice

Scroll naar boven